tiistai 17. toukokuuta 2016

Yhteiskuntakriittistä radikalismia

(Julkaisin tämän tekstin alunperin toisessa blogissa mutta siirrän sen tähän  poliittiseen blogiini, koska se sopii tänne paremmin.)

Olen huomannut pikku hiljaa että minusta on kasvamassa yhteiskuntakriittinen, ehkä jopa radikaali. Huomasin tämän ensi kerran ajatuksistani, jotka heräsivät kun tyttäreni katsoi Myrsky-nimistä elokuvaa, jonka sivuroolissa olevalla teini-ikäisellä miehenalulla oli nahkatakki, jossa luki selässä jotain yhteiskunnan pakko vallasta.

Vähän aikaa sitten luin lehtikirjoituksen, jossa Suomen Kotiopettajat-yhdistyksen jäsen kertoi, kuinka kotiopetuksessa olevat lapset ovat jatkuvasti kovan syynäyksen ja jopa huostaanottouhan alla. Syyt kotiopetukseen voivat olla moninaiset, syy voi olla esimerkiksi koulun sisäilmaongelmat, koulukiusaaminen tai katsomuksellinen. Aloin miettiä, miten tiukasti yhteiskunta kontrolloi jäseniään, koska edellyttä koulunkäyntiä, vaikka Suomessa on oppivelvollisuus mutta ei koulupakkoa.

Lisäksi OAJ esittää, että yli 3-vuotiaista mutta alle kouluikäisistä maksettava kotihoidontuki lopetetaan kokonaan. Näistä lapsista maksetaan hoitorahaa 65,65 euroa kuussa. (Suomessa kotihoidontukea maksetaan kaikista alle kolmevuotiaista, kotona hoidettavista lapsista. Yli kolmevuotiaasta, alle kouluikäisestä lapsesta maksetaan ns. sisaruslisää, jos myös häntä hoidetaan kotona. Lisäksi monet kunnat maksavat kotihoidon tukeen kuntalisää.) OAJ luopuisi kokonaan kotihoidontuen sisaruslisistä yli kolmevuotiaiden osalta ja heidät ohjattaisiin pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

Edellä mainituilla lakimuutoksilla yhteiskunta tekisi taloudellisesti edullisemmaksi lasten päivähoidon kuin kotihoidon. Voidaanko tästä päätellä, että yhteiskunta ei halua tulea kotihoitoa, koska ammattilaiset kasvattavat lapset paremmin "haluttuun muottiin"?
Euroopan parlamentti äänestää tänään EU:n matkustajarekisteriä (PNR) koskevasta direktiivistä, jonka myötä lentoyhtiöiden on annettava EU-maiden viranomaisille matkustajia koskevia tietoja terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjumiseksi. Matkustajarekisteritiedoilla tarkoitetaan matkustajien matkan varaus- ja check in -vaiheissa lentoyhtiöille antamia tietoja, kuten matkustuspäivät, matkaohjelma, lipputiedot, yhteystiedot, tiedot matkatavaroista, maksutiedot. Kontrollia ja pakkovaltaa?

Edelleen facebookissa leviää kirjoitus, jonka mukaan köyhyys, rikollisuus ja huono-osaisuus yhteiskunnasamme johtuu rahajärjestelmästä. Automatisoinnin myötä yhteiskuntaa uhkaa suurtyöttömyys, joka johtaa väistämättä rahajärjestelmästä luopumiseen tai perustuloon. Rahajärjestelmästä luopuminen poistaisi eriarvoisuuden yhteiskunnasta. Kuulostaa vähän liian helpolta ollakseen totta.

On kuitenkin totta, että raha, tai sen puute, asettaa ihmiset yhteiskunnassa eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi päiväkodissa henkilökunta ei kanna huolta lapsista, joilla on Puman verkkarit, Adidaksen lenkkarit ja Reiman välikausihaalari. Sen sijaan jos joku lapsi tulee päiväkotiin kirppisvaatteissa niin hänestä ruvetaan helposti etsimään muutakin "vikaa". Samoin yksinhuoltajien lapset ovat muita tiukemmassa syynissä. Tämä kaikki perustuu steretypioihin hyvästä tai huonosta perheestä.

Jotkut lapset eivät suostu syömään päiväkodissa mitään vihreää. Helposti tämä laitetaan vanhempien syyksi. Ei ehkä ajatella, että ongelma voi olla taloudellinen. On yleisesti tunnustettu, että pienellä budjetilla tehty terveellinen ruoka vaatii melkoista vaivannäköä. Kaikista vanhemmista ei ehkä ole tähän. Sen vuoksi köyhät syövät ravintoarvoiltaan huonompaa ruokaa. Syy on kuitenkin yhteiskunnassa, jos hedelmät ja vihannekset ovat liian kalliita pienituloisen budjetille.

Ensimmäisenä päivänä lastentarhanopettaja varmisti minulta, että "eihän sinun mies ole kuitenkaan lasten isä"? Siinä kohtaa olisi tehnyt mieli sanoa jotain osuvampaa mutta tyydyin vain myöntämään, että niin asia on. Jonkun mielestä olemme ehkä omituisia, kun lapseni huutavat isäpuolelleen heitä päiväkodista hakiessamme suureen ääneen "iiiisiiiiii!!!!" Rajojen rikkominen tuntuu kihelmöivän hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida